FAQ

 1. Waarom zou je uit een vliegend vliegtuig springen, waar niks mis mee is?
 2. We hebben bij geruchte vernomen dat dat in elk geval een stuk gemakkelijker is dan wanneer het vliegtuig in de brand staat en stuurloos tollend uit de lucht valt. Hoewel: "De deur stond open" vinden we ook wel een goeie. De meest 'dichterlijke' willen we je ook niet onthouden: "Om het water te voelen ga je zwemmen en verlaat je de boot, om de lucht te voelen…"
 3. Wat voor kleren moet ik dragen als ik bij jullie kom om een tandemsprong te maken?
 4. Sportieve kleding waar je je vrij in kunt bewegen. Losse sandalen zonder bandje om de hakken - waar men zomers nog wel eens mee ons terras opwandelt - is geen goed plan, maar schoenen kopen speciaal voor de tandemsprong vinden we overdreven. Je koopt ook geen speciale schoenen om van een stoel af te springen…
 5. Kun je met je instructeur praten tijdens de tandemsprong?
 6. Jazeker, maar niet in het vrije val gedeelte - het geluid van de wind maakt dat effectief onmogelijk. In het vliegtuig en de deuropening en daarna onder de geopende parachute is conversatie mogelijk.
 7. Wanneer is het weer te slecht om te springen?
 8. Springweer voor jou (0 sprongen) en voor mij (2500 sprongen) verschilt, zoals je je wellicht voor kunt stellen. Bij cursussprongen hanteren we een maximum wind van 7 meter per seconde en onbeperkt zicht vanaf de afspringhoogte tot op de grond. Voor onszelf (inclusief tandem sprongen) ligt de lat wat hoger maar wanneer de wind boven de 10 meter per seconde komt ( ongeveer windkracht 5) dan houden wij ook op, terwijl we proberen te vermijden in wolken terecht te komen (niet onbelangrijk met een landingsplaats op 1500 meter van de zee en een parachute met een bereik van 2000 meter…) Daarnaast is het weer in Nederland in het algemeen en op de wadden in het bijzonder ontzettend veranderlijk. Daarom, hoe vervelend dat ook is, als we zeggen "kom maar, we denken dat het doorgaat", garanderen we niets. Als je dan ook nog weet dat we toch zo'n drie keer per jaar WEL opstijgen maar door snel verslechterende weersomstandigheden toch besluiten NIET te springen, begrijp je dat we hierin volstrekt afhankelijk zijn. Bij een tandemsprong maken we vaak nieuwe afspraken. Zeker als je apart voor de sprong naar ons toe reist proberen we dat vroegtijdig te doen. Bij de cursus gokken we op die veranderlijkheid (anderhalf uur goed springweer en de hele cursus heeft weer een keer gesprongen). Cursus geboekt? Dik boek meenemen! (Je wou altijd al eens 'In de ban van de ring' helemaal uitlezen, is het niet?)
 9. Foto gelegenheid en mogen mijn kinderen even bij het vliegtuig kijken als we oefenen?
 10. Voor alles proberen we je 'fanclub' uit draaiende propellers weg te houden en te voorkomen dat ze verpletterd worden door een landende tandem (twee volwassenen met de snelheid van een bromfiets en ze gaan NIET opzij in de landing…) Wanneer de drukte het toelaat en ze volgen nauwgezet onze aanwijzingen dan mogen ze mee naar het vliegtuig en het landingsterrein. Hou uw huisdier aan een KORT lijntje! (Een dwangbuis voor uw kinderen? Hmmm…)
 11. Is parachutespringen gevaarlijk?
 12. -Je zit op de rand van een vliegtuig met twee dichte pakjes op je rug. -Ze zeggen dat er goed opgevouwen parachutes in die pakjes zitten. -Het vliegtuig bevindt zich meer dan een kilometer boven de grond. wat dacht je er zelf van? De meeste sprongen hebben een goede afloop, maar ook op Ameland gebeurt het een aantal keer per jaar dat iemand een blessure oploopt. Voornamelijk enkels kunnen kwetsbaar zijn, maar als je alles doet zoals we je geleerd hebben (voor tandems: Volg de instrukties van de instructeur), is dit risico niet zo groot... En als de parachute het niet doet: De reserve-parachute is gegarandeerd... als hij het niet doet krijg je je geld terug.
 13. Hoe zit het met verzekeringen?
 14. In onze algemene voorwaarden staat :
  8. Gebruikmaking van de faciliteiten en/of middelen van het centrum geschiedt op eigen risico en kan er nooit toe leiden dat Paracentrum Ameland BV of haar medewerkers aansprakelijk zijn voor direct of indirect geleden schade voortvloeiend uit het gebruik van voornoemde faciliteiten en/of middelen, tenzij in geval van dwingende wettelijke voorschriften.Het Paracentrum is verzekerd tegen haar wettelijke aansprakelijkheid waarbij is inbegrepen een aanvullende wettelijke aansprakelijkheid voor de cursusdeelnemers die onder leiding van de instructeur(s) van het Paracentrum aan het valschermspringen deelnemen. Indien de cursusdeelnemer of de tandempassagier verdergaande bescherming wil door middel van verzekeringen dan dient hij daar zelf zorg voor te dragen.

  Als je in het ziekenfonds zit of particulier verzekerd bent betalen ze de rekening ook wanneer je in het ongerede bent geraakt tijdens een potje streetcar racen onder invloed van alcohol, dus een zere enkel op Ameland is ook wel gedekt, of dat nou door springen of door volleybal komt Er is ons GEEN ziektekostenverzekering bekend die "medische gevolgen van parachutesprongen" uitsluit. Levensverzekering en verzekering voor arbeidsongeschiktheid is echter een ander verhaal. Lees uw eigen polis na en verzeker desgewenst bij. Meer info via willywaaijer.nl
 15. Waarom moet ik eigenlijk inschrijf- en reserveringsgeld (AAN)betalen voor cursussen en tandemsprongen?
 16. Wij hebben een beperkt aantal plaatsen in de cursussen.De tandemmasters kunnen een beperkt aantal sprongen op een dag doen. Als we een van die plekjes voor je vasthouden willen we redelijk zeker zijn dat je ook komt, behoudens overmacht. Let er wel op dat alle bedragen AANBETALINGEN zijn, die weer in mindering gebracht worden op het cursusgeld / het bedrag voor de tandemsprong.
 17. Moet je echt niet gekeurd worden voor zo'n tandemsprong?
 18. Volgens de geldende regels niet. Maar dat wil nog niet zeggen dat het 'een eitje' is. Zwakke enkels, zwakke knieën, hernia's, hartproblemen enzovoort kunnen allemaal redenen zijn om NIET te springen omdat het voor jou gewoon te gevaarlijk is. ("Dan koop je toch gewoon 'n nieuwe rug") Wij hebben wel verstand van parachutespringen, maar geen inzicht in jouw lichamelijke gesteldheid. Je huisarts heeft dat wel en die moet je raadplegen als je twijfelt. Hij mag ons altijd bellen als hij meer wil weten over datgene waaraan je tijdens de sprong blootgesteld kunt worden. LET OP: het simpelweg vertalen van de elders op de site gevonden keuringseisen gaat niet op. Wij hebben in het verleden tandemsprongen gemaakt met blinden, doven, dwarslaesie patiënten en zelfs spastische mensen - allemaal redenen om voor solo springen afgekeurd te worden. Verder maakt een zware verkoudheid je TIJDELIJK ongeschikt om te springen omdat dan allerlei holtes in je hoofd verstopt kunnen raken en je aan luchtdrukverschillen blootgesteld wordt, hetgeen tot gehoorschade kan leiden.
 19. Hoe ervaren is zo'n tandeminstructeur?
 20. Hij heeft per definitie meer dan 1000 sprongen solo gemaakt voordat we 'm op passagiers loslaten. Daarnaast heeft hij een speciale opleiding gevolgd. Na z'n opleiding heeft hij nog een aantal sprongen met ervaren parachutisten als passagier gemaakt. Als we 'm uiteindelijk op jou en je geliefden loslaten doen we dat in het volste vertrouwen. Onze tandeminstructeurs hebben bij gelegenheid gesprongen met hun kind, hun moeder, hun vrouw, hun broer en hun zuster als passagier.
 21. Ik heb ontzettend hoogtevrees / vliegangst en wil er nu in een keer vanaf, is dat een goed plan?
 22. De laatste keer dat we keken stond er op het bord voor onze deur niet "psychotherapeutisch instituut Ameland", maar "paracentrum Ameland". We sluiten niks uit en geloven zeker dat mensen een hernieuwd en positief zelfbeeld kunnen ontlenen aan van alles waarvan ze vooraf twijfelden of ze DAT wel konden behappen en "de sprong" als beeldspraak voor verandering spreekt ons ook erg aan, MAAR… (Ter illustratie: leerlingen melden vrijwel zonder uitzondering dat sprong twee, drie en vier minstens zo spannend waren als sprong een…die waren dus nog niet spontaan van al hun angsten genezen…)

Staat je vraag er niet bij?

Als je vraag niet in onze vragenlijst staat kun je altijd even contact met ons opnemen.