Leer zelf parachutesprongen te maken

Geef je op voor de Static Line opleiding en leer om helemaal zelfstandig parachutesprongen te kunnen maken!

Tijdens deze opleiding besteed je op de grond eerst de nodige tijd aan de theorie. Vanaf de tweede dag kun je de theorie in praktijk brengen door je eerste ‘static-line parachutesprong’ te maken. Na het succesvol doorlopen van de opleiding heb je 5 sprongen gemaakt en ben in het bezit van het static-line parachutisten brevet.

Bij een static-line parachutesprong opent de parachute zich automatisch zodra je uit het vliegtuig springt. De vrije val is dus extreem kort, nog geen seconde. Bijna onmiddellijk nadat je uit het vliegtuig bent gesprongen hang je al onder een geopende parachute.. die je zelf naar het landingsgebied vliegt om daar zachtjes te landen.

Deze cursus is de ideale manier om op laagdrempelige wijze met de parachutespring sport kennis te maken.

Sportspringer Waiver medische verklaring
Maak de sprong van je leven!
bekijk de cursus data

Cursus opbouw

Ground school

Dag 1: theorie

ADMINISTRATIE:
Vrijdag om 09:00 wordt je verwacht bij de inschrijfbalie van het Paracentrum. Daar vullen we samen het een en ander aan papierwerk in en overhandig je ons je medische verklaring en pasfoto. Zorg dat je op tijd bent want om 09:30 begint je grondopleiding!

GROUNDSCHOOL:
Voordat we de lucht in kunnen valt er heel wat te leren. Je leert over de uitrusting, over de verschillende procedures, wat te doen bij uitzonderingen, hoe je de parachute bestuurt en natuurlijk hoe je veilig weer landt. 

Het is veel informatie maar onze ervaren instructeurs weten de kennis op een prettige en voor iedereen begrijpelijke manier over te brengen. Bij de grondopleiding wordt rekening gehouden met ieders leertempo, ervaring en lichamelijke conditie.

Voorbeeld staticline opleiding

Dit filmpje geeft een goed beeld van wat de Staticline parachutespring opleiding zoal inhoudt. Bij deze opleiding werden de 5 sprongen na de eerste dag grondschool en de twee daarop volgende dagen versprongen.

harnastest

safety first

THEORIE EXAMEN

Voordat we je mee de lucht in willen -en mogen nemen moet je slagen voor je ‘harnastest’. Een instructeur neemt verschillende scenario’s met je door en controleert of je precies weet hoe je in elke situatie moet handelen.

Zo weten we zeker dat de nood procedures goed in je hoofd zitten en je juist zult handelen in het geval dat nodig zou zijn. 

Misschien wel de meest bijzondere cursus die je ooit zult volgen

Zelfstandig uit een vliegtuig leren springen is niet voor iedereen weggelegd. Je moet een aantal behoorlijke drempels over voor je zover bent. Maar de beloning is er dan ook naar.

ik meld me aan!

de lucht in !

dag 2: praktijk

EEN SPRONG IN HET DIEPE

Als het weer meewerkt, en je geslaagd bent voor je harnastest, dan gaan we springen!

Bij het instappen in het vliegtuig maakt de instructeur je static-line vast aan het vliegtuig. Voor je het weet is het vliegtuig opgestegen en geniet je van het fantastische uitzicht boven Ameland. Waarschijnlijk ben je op dit moment echter meer bezig met je eerste sprong dan met de rondvlucht.

Voor je erg in hebt arriveren jullie op de afspring hoogte. De instructeur opent de deur van het vliegtuig, controleert nog eens je staticline en de positie boven het eiland… en dan maak je de sprong van je leven.

De staticline, die je aan het vliegtuig verbindt, trekt automatisch je parachute open zodra je een paar meter onder het vliegtuig bent gevallen. Je bent vanaf dit moment alleen onder je eigen parachute.

verander je perspectief.  leer in 3 dagen parachute springen. 
reserveer nu meteen

geland!

nr 1 van 5 zit er op

Gefeliciteerd!

Je eerste parachutesprong zit er op. Je had tijdens je opleiding al bewezen dat je veilig een parachute kunt besturen. Nu heb je dat ook in de praktijk laten zien! Na deze eerste sprong is het tijd om alle onderdelen te debriefen met je instructeur: de afsprong, de vlucht en vooral de landing.

Na de briefing is het meteen tijd voor de volgende sprong(en). Zolang het weer goed is maken we daar gebruik van, meestal tot een maximum van 3 sprongen per dag.

De volgende, en derde dag van de opleiding maken we de laatste sprongen. Dit allemaal onder het voorbehoud dat het weer uiteindelijk bepaalt of we veilig kunnen springen. Voor je het weet heb je de 5e sprong gemaakt. Wat een verschil met de eerste: de extreme spanning vooraf zal grotendeels verdwenen zijn en je landingen zullen zachter én nauwkeuriger zijn.

GESLAAGD!

Na een succesvolle vijfde sprong heb je je Staticline brevet verdiend. Met dit brevet kun je wereldwijd staticline sprongen maken. Als je militair bent geeft je dit bovendien het recht om een felbegeerde wing op je uniform te dragen.

Staticline opleiding prijzen

de mooiste cursus van Ameland!

Verblijven op Ameland is al een feest maar als je dan ook nog leert parachutespringen heb je de ultieme combinatie gevonden.

Deze opleiding is de perfecte entree in de parachutespring sport. Veel van onze oud-cursisten zijn blijven springen en hebben zich later het vrije val component bij laten brengen in een vervolg cursus.

Leer Ameland van haar mooiste kant kennen en ontdek dat parachutespringen ook voor jou is weggelegd.

vervolg sprong
€ 54,-
Losse static line sprong voor Staticline gebrevetteerden.
Briefing en instructie
Static-line sprong van 3500 ft
Materiaal huur
Vouwen van parachute

Voorwaarden voor deelname

Als je de Staticline opleiding wilt volgen zijn er een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen.

  • Minimale leeftijd
    Je moet minimaal 16 jaar oud zijn. Als je nog geen 18 jaar oud bent dan hebben we een ondertekende verklaring van je beide ouders nodig.
  • Maximaal gewicht
    Je mag inclusief kleding en schoeisel niet zwaarder wegen dan 100 kg. Als je hier net iets overheen zit, neem dan contact met ons op.
  • Pasfoto
    We hebben je pasfoto nodig op het moment van inschrijven op de eerste cursusdag.
  • Medische verklaring
    Zonder een medische verklaring mag je niet deelnemen aan een parachute spring opleiding.

    De medische verklaring kan ingevuld worden door een huisarts. Meestal neemt dit nog geen 5 minuten in beslag.

    Let op:
    De verklaring is alleen geldig als deze is voorzien van zowel een handtekening van een arts alsook de stempel van deze arts (waar het BIG nummer van de arts op staat) én er op het document is aangemerkt dat je geschikt bent om te springen.

    Download hier de medische verklaring.

checklist

Je hebt besloten dat je zelfstandig wilt leren parachutespringen? Fantastisch, dat is de eerste stap naar de sprong van je leven!

Bij deze een overzicht van zaken om zo snel mogelijk te regelen:

  • Aanmelden voor de opleiding
    Het ligt voor de hand, maar de eerste stap is het aanmelden voor de opleiding via deze website.
  • Verblijf op Ameland
    In het geval je geen Amelander bent maar van ‘de overkant’ moet komen zul je een verblijfplaats moeten regelen voor de duur van de opleiding. Houdt er rekening mee dat je op donderdagavond al op Ameland moet arriveren met de boot. Als het weer meewerkt dan kan de opleiding in drie dagen voltooid worden. We adviseren echter om met een paar dagen van ‘minder weer’ rekening te houden.
  • Medische verklaring
    Zorg dat je zo snel mogelijk je medische verklaring verkrijgt. Bijna alle huisartsen kunnen de verklaring zo voor hun patiënten invullen maar het komt wel eens voor dat een huisarts dit niet wil doen. In dat geval moet je op zoek naar een andere huisarts of naar een bedrijf dat sportmedische keuringen aanbiedt. Houdt er rekening mee dat je bij zo’n instantie misschien niet meteen geholpen kunt worden. Zonder medische verklaring mag je helaas echt niet mee de lucht in.
      
    Download hier de medische verklaring.
      
  • Pasfoto
    Check meteen even of je een (recente) pasfoto beschikbaar hebt. Zo niet; laat er meteen een maken. Op Ameland is er enkel in het dorpje Buren de mogelijkheid om een pasfoto te laten maken en tijdens de cursus heb je hier geen tijd voor.
  • Kleding & schoeisel
    Om te leren parachutespringen hoef je geen speciale kleding of schoenen mee te nemen. Kleding waar je vrij in kunt bewegen, bijvoorbeeld als je zou gaan hardlopen, is prima. Hetzelfde geldt voor schoenen. Simpele sneakers zijn bijvoorbeeld perfect geschikt. Zolang er maar geen uitstekende haakjes aanzitten (ouderwetse leger schoenen) en ze niet open zijn (slippers).
  • Waiver tekenen
    Na je aanmelding via de website heb je een email ontvangen met daarin een link naar een ‘waiver’ dan wel naar een ‘eigen risico verklaring’. Het is erg handig als je deze voor aankomst al gelezen en ondertekend hebt.
  • Akkoord verklaring bij minderjarigen
    Als je tussen de 16 en 18 jaar oud bent dan ben je oud genoeg om aan de cursus deel te nemen. We hebben dan wel een getekende verklaring van je beide ouders nodig. Op deze getekende verklaring moet dan duidelijk vermeld zijn dat je de static line opleiding mag volgen bij Skydive Ameland. Niet vergeten om mee te nemen dus als je nog geen 18 jaar oud bent.

Veel gestelde vragen

Voordat je een parachutespring opleiding boekt heb je natuurlijk een heleboel vragen. We willen je vragen om eerst deze pagina zorgvuldig te lezen. Zie dat als opdracht één van je cursus.

Heb je daarna nog vragen dan is de kans groot dat je hieronder het antwoord vindt. Er is ook een pagina met alle veel gestelde vragen. Mocht je dan alsnog niet je antwoord gevonden hebben; neem dan contact met ons op en we nemen dan graag de tijd om je vragen te beantwoorden.

Staticline opleiding

Als het weer meezit duurt deze drie-daagse opleiding...... 3 dagen. Als het weer echter niet meewerkt is het mogelijk dat we dagen uitlopen. In dat geval kun je de sprongen die je nog moet maken op een andere datum komen uitvoeren.

Je grondopleiding is 3 maanden geldig. Na deze drie maanden zul je dan een verkorte opfriscursus moeten volgen. Hoe uitgebreid deze opfriscursus zal zijn is ter beoordeling aan de instructeur. Aan een opfriscursus aan studenten van Skydive Ameland zijn geen kosten verbonden. 

Cursisten die op een andere dropzone een begin hebben gemaakt aan een staticline opleiding kunnen deze opleiding bij Skydive Ameland afmaken. In ieder geval zal een instructeur de theorie met je willen doornemen. Mogelijk volgt er dan een opfriscursus. De prijs van deze opfriscursus varieert van geval tot geval.

Nee. Deze cursus maakt je klaar voor het maken van Staticline sprongen. Dit zijn sprongen zonder vrije val. 

Onze zuster dropzone 'Paracentrum Texel' verzorgt deze zogenaamde AFF opleidingen wel.

Jazeker! Overal waar 'staticline' sprongen worden gemaakt kun je met dit brevet springen. Bijvoorbeeld bij onze zuster dropzone Paracentrum Texel, of bijvoorbeeld bij Skydive Hilversum.

Ja, die is echt nodig. Sterker nog, zonder medische verklaring mogen we je niet mee de lucht in nemen. Zorg er na het boeken van deze opleiding dus voor dat je de medische verklaring meteen in orde maakt.

Van Amelander huisarts Jacobs (uit Ballum) is bekend dat hij in het verleden, bij wijze van uitzondering, wel eens een medische verklaring heeft verzorgd. Bedenk je wel; mocht je gebruik maken van deze huisarts ten tijde van je opleidingstijd, dit wel ten koste gaat van het tijdvak dat beschikbaar is om de sprongen te maken.

Locatie

Skydive Ameland BV
Strandweg 21
9162 EV Ballum

Tel: +31 (0) 519 – 55 48 80
info@skydive-ameland.nl

Voor alle actuele afvaarten en mogelijkheden ga je naar www.wpd.nl of www.bestellen.wpd.nl

Raadpleeg hiervoor www.9292.nl en vul als eindbestemming Veerdam, Holwerd in.

Vanaf de boot neem je de bus naar Ballum-Hollum en aan de chauffeur meldt je dat je naar het vliegveld wilt.

Ook is er de mogelijkheid om een taxi te nemen of een fiets te huren. Houd bij het huren van een fiets wel rekening met de extra tijd om af te reizen naar Skydive Ameland.

Ameland is een echt vakantie-eiland. Met zijn 4 dorpen er is dan ook voor elk budget een overnachtingsmogelijkheid.

Verblijf je het liefst zo dicht mogelijk bij het vliegveld kies dan voor Hotel Nobel www.hotelnobel.nl ook wel bekend van het Nobeltje.

Of val je liever in slaap onder het licht bij de vuurtoren boek dan bij Qurios Ameland www.qurios.nl/vakantiepark-ameland/

Voor alle andere mogelijkheden raden wij je aan op google te zoeken naar een geschikte accommodatie.